Overslaan en naar de inhoud gaan

Het evenement 'To beer or not to beer'

Het bier van hobbybrouwers werd door een jury van specialisten geproefd en beoordeeld. 
Het winnend bier wordt het Vayamundo bier voor het volgende jaar en de winst wordt gebruikt om de MVO doelen van Vayamundo te steunen.

Programma

Tijdens 'To beer or not to beer' is er doorlopend tentoonstelling van:
bierflessen, bierglazen, boeken over bier, hoe maak ik bier, ….

Het verdere programma opgesplitst per dag:

 • Welkomstreceptie met bierapero
 • Voorstelling gerechten cuisine mondiale tijdens het avondmaal
 • Vrij - mogelijkheid tot wandeling met BierQuiz
 • Workshop over en met proeverij  van speciale bieren
 • Gastronomische 4 gangen menu met streekproducten en aangepaste bieren
 • Dansavond met Live optreden
 • Bekendmaking van het winnende bier en gerecht.
 • Tentoonstelling open tot de middag.

Brouwerijroute Vayamundo Oostende naar Vayamundo Houffalize

Naar aanleiding van het evenement To Beer Or Not To Beer, stippelde de organisatie een traject uit van Vayamundo Oostende naar eindbestemming Vayamundo Houffalize langsheen 21 brouwerijen.

Klik hier om de route te bekijken.

Fotoreportage

Foto overzicht 'To beer or not to beer' - editie 2017
Dank voor de medewerking en het ter beschikking stellen van de foto's aan :

 • Pascal Mortier • webmaster/medewerker To beer or not to beer - http://www.interbizbvba.be
 • Nico Derijcke • blog bierflash - http://www.bierflash.be + medewerker To beer or not to beer
 • William Roelens • bierblogs - HopNieuws - http://blog.seniorennet.be/bierblog 

Vayamundo + omgeving

Demonstraties

Prijsuitreiking

Cadeaubonnen BENL

Verslag door Wacho

Bierweekend ‘To Beer or not to Beer’ koos opnieuw eigen Vayamundo huisbier tijdens prachtig project.

Tijdens het weekend van 17 tot 19 november werd in het befaamde vacantiecomplex Vayamundo in Houffalize voor de derde keer de nasleep en herbouwde ‘Chouffeleir’ (31 jaar geleden) als gastronomisch project ‘To Beer or not to Beer’ ingericht. Met de nadruk op onze biercultuur kwamen een 250 personen opdagen in het vroegere prachtig uitvergrote ‘’Ol Fosse d’Outh’ dat van amper 16 tot iets meer dan 300 luxe kamers werd gebracht.Een hotel dat echt tot de wereldtop mag horen.

Het verhaal werd in goede banen geleid door de Robert Declercq, directer Vayamundo Oostende. Hij kreeg de volle medewerking van biergoeroes Karin Van Acker en Dirk Bouttelgier die het hele verloop tot in de puntjes liet verlopen. Een bierlijke tentoonstelling, een bierwandeling, een foodpairing wedstrijd en natuurlijk de verkiezing van het Vayamundo Huisbier waar negen bieren werden weerhouden.

Voor ons, William Roelens en zijn Annemie en ikzelf werd dit weekend ingezet met een uitnodiging van Hopperchouffe Chris Bauweraerts om in het vernieuwde Restaurant ‘La Petite Fontaine’ met een etentje de populaire en pas uitgekomen ‘Chateau d’Achouffe Rosé’ te komen genieten. Het Choufferesto van Geert en Mo Gheselle is gelegen tegenover de bekende kabouterbrouwerij.

Na het omzeilen van talrijke werken en omleidingen stipt om 12.00 aangekomen bij ‘La Petite Fontaine’ en meteen welkom geheten door de lieftallige bediende Monia met een nieuwe Chateau d’Achouffe Rosé in gezelschap van William Roelens, Annemie Declerck, uitbater Geert Gheselle en aangeboden door een trotse Chris B waarvoor hartelijk dank.

Op voorstel van Annemie nam ik een heerlijke snackburger en werd er afgesloten met een stevige verrassing. Chris B en uitbater Geert hebben in onderlinge medewerking een aangenaam smakende GluChouffe uitgebracht waardoor de gezelligheid aan tafel nog meer werd opgewaardeerd. Binnenkort krijgt de lezers van het Hopnieuw (William) en BierBrief (Wacho) de bespreking van hun tasting van deze lekkere Chateau d’Achouffe. Mmmmmmm…..

Na deze smakelijke belevenis was het uitkijken naar de spectaculaire driedaagse in Vayamundo Houffalize. Na incheck aan de balie en bezoek aan mijn prachtige kamer ging ik eerst nog een kijkje nemen naar de zeer educatieve tentoonstelling met bierige insteek. Aan de ingang meteen de blikvanger van de plaatselijke Brasserie Inter-Pol. Daarnaast nog een resem bierflessen uit het heden en het verleden en er was een standje waarin enkele bierboeken werden uitgesteld en te koop werden aangeboden.

Na het bezoek aan de prachtige tentoongestelde bieratributen was het tijd voor een abieritief waarbij vooral aandacht werd besteed aan de keuze bieren ‘Jus de Mer Blond, Wipers Time 16 en saison Tremist. Als menu konden we een zoektocht maken bij diverse gerechjes van de uitheemse werkers van de Vayamundo keuken waarbij onder de titel ‘Cuisine Mondiale’ werd gekozen naar het beste menu.

Traditioneel waren we vrij op vrijdagavond en zoals steeds trok ik met Rudi Vossen, de stichter van de 4 monniken en partner Marina Verrecas, na een oproep van Tine vanuit den B&B La Vieille Forge kwam onze biermoat en stamgast Chris B even goeienavond zeggen en samen met Pol genoot hij nog van een Izegemse Scully, een stevig bier van d’Oude Maalderij. Daarna zijn we opnieuw naar Vayamundo getrokken en ons bij de groep gevoegd en er nog een (zeer) lange nacht van gemaakt.

Na een heerlijke slaap en een nog heerlijker ontbijt werden we de kelder ingestopt om de zoektocht naar het Vayamundo huisbier aan te vatten. Organisator Marc De Bondt en zijn linkervoet Luc Criel hadden negen bieren geselecteerd en genummerd waaruit een keuze moest worden gemaakt. De 13 uitverkoren juryleden waren: William Roelens (Hopnieuws), Wacho (BierBrief), Bart Vermeulen (Stadgids Ieper), Jeroen Gunst (Brouwerij De 4 Monniken Brugge), Rudi Vossen (Bierwinkel/café De Bierboom Brugge), Luc Criel, Luc De Nil, Johan Van Goethem, Raoul Schoenaerts (Belse Bierclub/Belle Amis), Dany De Smet (Brouwerij Slaapmutske Melle), Geert Toye (Brouwerij Goedendag), Erik Daeeleman en Erwin Vermeulen resp. winnaars van vorige uitgaven. Nadat de punten werden bekend moesten de eersten nog even ter sprake komen om de juiste winner te kronen.

Enkele hedendaagse bierboeken stonden in aanbod, waaronder ook het verhaal van Westvlams Schuimend Erfgoed van Belinda Eelbode. Daarnaast moest haar collega Bart Vermeulen onder meer zijn prachtige collectie Orval glazen van uitleg geven. Intussen ging brouwer Rudy Vossen van Brugse De 4 monniken even kijken of zijn brouwsel goed vorderde. De bezoekers werden ook vergast op een glaasje van een paar deelnemende brouwers als Den Tom van Seefbier had voor de gelegenheid de nieuwste drink mee: Nonkel Pater een zalig winterbier. Plots kondigde Karin haar woordvoerder Geert Toye aan die een mooi verhaal opdiste over paters, abdijen en trappisten en de belangstelling was groot.

Dat ze in Roularta ook moeten afdrogen of was het nu thuis bewezen het echtpaar Nico De Rycke en Cindy Baert. Nadat de jury een tweede keer hun keuze hadden verdedigd kwam er een stevig menu maar eerst was het even abieritief en dan waren de vayamundo showbeesten Nico en Pascal vroeg present. Verder heerlijke maaltijd met enorm veel keuze en heerlijk bier. 

We werden van tafel geroepen door de herkenbare stem van dardense Vayamundo directeur Robert Pepels die de antwoorden en uitslag van nevenactiviteiten en winnaar van de wandelzoektocht Erik Verheyen aankondigde waarna onze brouwer en leider in de zoektocht naar het huisbier in de Vayamundo vestigingen en dit onder grote belangstelling. De winnaar was al zeker de nummer 8 en dat bleek een niet-aanwezige Kristof Braeckers gevolgd door Bart Vranckx en Bram Cortvriendt. Dan kwamen er enkelen die nipt bij elkaar lagen: Dirk Martens, Geert Declerck, Ruppert Dubois-Bricout, Savid Steenman, Joeri Cools en Koen Van Loo. Winnaar Braekers mag zich eigenaar voelen van een gratis verblijf in het Vayamundo vacantiecomplex Quillan L'Espinet gelegen in de Franse Pyreneeën en de organisatie laat meteen 2000l huisbier brouwen waarvan de volledige winst naar het project ‘Twese Hamwe’ in het Oost-Afrikaanse Rwanda gezien hun motto: Brouwen voor een betere wereld. De plaatsen 2,3 en 4 krijgen een verwenweekend in een der Vayamundo resorts. En nu naar de dansvloer voor een prachtig einde van een formidabel weekend in dardennen. Heren en dames di dit alles mogelijk hebben gemaakt DANK en PROFICIAT. Tot volgend jaar.

 


Verslaggeving door Wacho,

uit 'Den BierBrief' - editie november 2017

Volledige editie lezen? Klik hier!

Workshops BENL

Verslag door William Roelens

Brouwen voor een betere wereld

In het wekelijks HOPnieuws werd vanaf juli, elke week publiciteit gemaakt voor het Gastronomische bierweekend ‘to beer or not to beer 2017’ in het vakantiecomplex Vayamundo in Houffalize. 
Aan het evenement was net als verleden jaar een bierbrouwerswedstrijd verbonden voor hobbybrouwers. 
Het weekend vond plaats van 17 tot en met 19 november 2017.

31 jaar geleden

Eenendertig jaar na het allereerste Gastronomische “Chouffeleir”- bierweekend nam het vakantiecomplex ‘Vayamundo’ Houffalize onder de naam ‘To Beer or not to Beer’ de fakkel over. 

Destijds beschikte het hotel ‘De la vallée des fées’ in Achouffe 16 kamers, nu zijn er maar liefst 300 kamers beschikbaar! 
De kelner indertijd is nu directeur van het prachtige vakantiecomplex.

Het bierweekend

Dit jaar waren er een 250 inschrijvingen.  Een succes dat mag je wel noemen! 
Toen alle deelnemers zich in hun prachtige kamers geïnstalleerd hadden kon het Beerweekend van start gaan.

Vrijdag 17/11/2017 - Opening tentoonstelling

Op vrijdag om 17u00 werd in een van de lokalen van het complex de biertentoonstelling geopend. 
Naast, diverse bieren, bierfoto’s en biermateriaal konden ook bierboeken en pakketjes bier aangekocht worden.

Speciaal voor dit weekend stelde Ieperling Bart Vermeulen uit zijn uitgebreide collectie een aantal oude Trappistenglazen tentoon.  

Dit fantastisch beerweekend werd opnieuw ingericht door bierkenner Karin Van Acker en haar echtgenoot Dirk Bouttelgier. 
Dirk en Karin waren de vroegere uitbaters van het bekende streekbiercafé Den Toogoloog in Middelkerke. 
Dirk is nu momenteel werkzaam bij Vaya Mundo (Oostende) Karen is gids en vertegenwoordigster bij Brouwerij St. Bernardus (Watou) en brouwerij De Kazematten (Ieper)

Karin Van Acker (een duivelinnetje doet al) is bijzonder trots op de uitstraling van de tentoonstelling.

De oude trappistenglazen komen uit de verzameling van Bart Vermeulen.

De prachtige tentoonstelling was gedurende het weekend open voor de gasten en bezoekers
van het vakantiecomplex Vayamundo

 

Vrijdag 17/11/17 - Cuisine Mondiale

‘s Avonds was er een ‘Cuisine Mondiale’ voorzien. De verschillende personeelsleden van Vayamundo Houffalize en Oostende met een immigratie achtergrond stelden hun eigen gerechten voor uit hun land van herkomst. 

Er kon ook op het beste gerecht gestemd worden. 

Vooraf waren de bieren “Jus De Mer Blond”, “Wipers Time 16” en ‘Saison Tremist te proeven als aperitief .

Zaterdag 18/11/17 - Jurering, tentoonstelling en proeverij

De Dendermondse thuisbrouwer Marc De Bondt bracht terug 9 ingezonden brouwsels mee naar Houffalize om gejureerd te worden. Samen met Luc Criel organiseerde Marc het hele gebeuren. 

De jury beoordeelde de zaterdagmorgen alle 9 bieren. 
Een tweede ronde op zaterdagnamiddag bepaalde uiteindelijk de winnaar 
De beste twee van de negen werden nogmaals naast elkaar geplaatst om uiteindelijk de winnaar vast te leggen.

De 12 koppige Jury bestond dit jaar uit Luc Criel, Luc De Nil, Johan Van Goethem , Raoul Schoenaerts , Freddy Wacho Debels (Bierbrief) , Dany De Smet (Brouwerij Slaapmutske), Rudy Vossen (De Bierboom), Erik Daelewyn (winnaar éérste jaar), Geert Toye (Brouwerij Goedendag), Erwin Vermeulen (winnaar vorig jaar) , Bart Vermeulen (Stadsgids Ieper en brouwerij De Kazematten) en ik zelf William Roelens (Wekelijks HOPnieuws en BIERblog)

De uitslag

1

Kristof Braekers

8

8,38

2

Vranckx Bart

1

7,07

3

Cortvriendt Bram

3

6,3

4

Martens Dirk

9

6,1

5

Declerck Geert

6

4,8

6

Ruppert Dubois-Bricout

2

3,9

7

Steenman David

5

3,8

8

Cools Joeri

4

3,5

9

Van Loo Koen

7

2,2

Winnaar Kristof Braekers wint hiermee een verblijf voor twee weken in het Vayamundo complex in de Franse Pyreneeën. De organisator laat tevens 2000 liter van het winnende bier brouwen voor de Vayamundo vestigingen.

Het zal verkocht worden onder het label ‘Vayamundo’ waarvan de volledige opbrengst gaat naar het project 'Twese Hamwe' in Rwanda - Brouwen voor een betere wereld. Voor de bieren 2, 3, 4 is er een verwen-weekend als prijs voorzien.

Rudy Vossen - De Vier Monniken - Brugge

Drie degustatiebieren

De spreekbeurt. Interessant en leerrijk.

Bovenaan links : Karen in gesprek met glazenverzamelaar en Zytholoog Bart Vermeulen en echtgenote Kathy Saelens.
Bovenaan rechts : Marc De Bondt heeft het over Hopextracten.
Midden rechts : Patrick Van der Straeten een tonnenmaker uit Dendermonde
Onderaan links : Het Nieuwe winterbier 'Nonkel Pater' van De Antwerpse Brouw Compagnie.
Onderaan midden : Jeroen Gunst van brouwerij De vier Monniken schenkt hun bier uit.
Geert Toye van brouwerij Goedendag uit Marke geeft een woordje uitleg over zijn bier. 

Naast de jurering kon iedereen de brouwkunsten van Rudy Vossen van brouwerij ‘De Vier Monikken’ uit Brugge bewonderen. 
Patrick Van der Straeten een tonnenmaker uit Dendermonde toonde hoe kleine tonnen uit hout vervaardigd kunnen worden. 
De tentoonstelling was ook terug open gesteld voor de gasten en bezoekers. 

Er was voor de vakantiegangers vooraf een bierwandeling voorzien! Nadien konden de gasten genieten van een lezing door Geert Toye en Karen Van Acker over het verschil tussen Trappisten en Abdijbieren. 

Er was ook een bierdegustatie van enkele aanwezige brouwers. Deze stelden zelf hun bieren voor aan het aanwezige publiek. 
Zo kom men proeven van een ‘Slaapmutske Hopcollection’ van Brouwerij Slaapmutske uit Melle, Een ‘Monachus 12’ van Brouwerij  ‘De Vier Monikken” uit Brugge en een ‘Goedendag Bruin’ en ‘Blond’ van brouwerij Goedendag. 

De Antwerpse Brouw Compagnie van Johan Van Dyck bracht zelfs een wereldprimeur mee ‘Nonkel Pater Qua Dubbel’ 
een pracht van een winterbier. 

Voor wie in Hop geïnteresseerd was kon bij Marc De Bondt terecht om verschillende hopextracten te proeven.

Zaterdag 18/11/17 - Gastronomisch diner

's Avonds was er nog een gastronomisch diner voorzien vergezeld door bieren van de aanwezige brouwers.
Ook werden de prijzen uitgereikt van de bierwandeling + de bekendmaking van de winnaar van de brouwer die het beste bier ingezonden heeft.

CEO Vayamundo, Robert Pepels en Marc De Bondt maken de namen van de prijswinnaars bekend.

Men wist ons te vertellen dat dit een jaarlijks gebeuren zou kunnen zijn!
Met in gedachten het 30-jarige oude bierweekend “Chouffeleir”


Bedankt aan de Directie en het personeel van Vayamundo. Aan Karin, Dirk en Marc De Bondt,
Ze hebben terug het grootste « Gastronomisch Bierweekend ooit » georganiseerd.

Tot volgend jaar!


Verslaggeving door William Roelens,

uit BIERblog

Volledige editie lezen? Klik hier!

 

Alle materialen om zelf te brouwen, vind je bij brouwland !

Workshops BENL

Reacties

Bedankt Vayamundo, Karin Van Acker en iedereen die er bij was voor dit fantastische weekend !

The prostate is central to the section of a male's the reproductive system. It secretes fluids that aid in the transportation and activation of sperm. The prostate can be found just while watching rectum, below the bladder and around the urethra. When there is prostate problem, it will always be very uncomfortable and inconvenient to the patient as his urinary system is directly affected.

The common prostate health issues are prostate infection, enlarged prostate and prostate cancer.

Prostate infection, also called prostatitis, is easily the most common prostate-related condition in men younger than 55 years. Infections of the prostate are classified into four types - acute bacterial prostatitis, chronic bacterial prostatitis, chronic abacterial prostatitis and prosttodynia.

Acute bacterial prostatitis is the least common of all kinds of prostate infection. It is a result of bacteria perfectly located at the large intestines or urinary tract. Patients can experience fever, chills, body aches, back pains and urination problems. This condition is treated by making use of antibiotics or non-steroid anti-inflammatory drugs (NSAIDs) to alleviate the swelling.

Chronic bacterial prostatitis is a condition connected with a particular defect inside gland along with the persistence presence of bacteria inside the urinary tract. It can be a result of trauma towards the urinary tract or by infections originating from the rest of the body. A patient can experience testicular pain, small of the back pains and urination problems. Although it is uncommon, it may be treated by removal in the prostate defect as well as the use antibiotics and NSAIDs to treat the soreness.

Non-bacterial prostatitis is the reason for approximately 90% of all prostatitis cases; however, researchers have not yet to determine the cause of these conditions. Some researchers feel that chronic non-bacterial prostatitis occur as a result of unknown infectious agents while other believe that intensive exercise and heavy lifting might cause these infections.

Maintaining a Healthy Prostate

To prevent prostate diseases, a suitable meals are important. These are some in the actions to keep your prostate healthy.

1. Drink sufficient water. Proper hydration is important for overall health and this will also keep the urinary track clean.

2. Some studies claim that several ejaculations a week will assist you to prevent cancer of the prostate.

3. Eat red meat in moderation. It has been shown that consuming more than four meals of beef every week will heighten the risk of prostate diseases and cancer.

4. Maintain an effective diet with cereals, vegetable and fruits to be sure sufficient intake of nutrients required for prostate health.

The most significant measure to consider to be sure a proper prostate is always to choose regular prostate health screening. If you are forty years of age and above, you must go for prostate examination at least one time a year.

Als antwoord op door Pascal Mortier (niet gecontroleerd)

payday loan direct lender lender direct lender payday loans [url=https://laon.cars]alabama payday loans[/url]

Als antwoord op door Pascal Mortier (niet gecontroleerd)

[url=https://casinovylkan.ru/53472-igra-zoopark-s-vyvodom-deneg.html]игра зоопарк с выводом денег[/url]
играть бананы 2
https://vulkancazino777.ru/81036-igrat-v-igrovye-avtomaty-besplatno-vov… играть в игровые автоматы бесплатно вовка в тридевятом царстве
а

Als antwoord op door Pascal Mortier (niet gecontroleerd)

[url=https://vylkancasino.ru/96979-azartnye-igry-igrovye-avtomaty-besplatno-… игры игровые автоматы бесплатно играть[/url]
игровые автоматы играть бесплатно и без регистрации свиньи копилка онлайн
https://vulkancazino777.ru/41674-igrovye-avtomaty-omsk.html игровые автоматы омск
а

Als antwoord op door Pascal Mortier (niet gecontroleerd)

[url=https://vulkankazino777.ru/50090-igrovoj-avtomat-5-ti-barabannyj-drajv… автомат 5-ти барабанный драйв[/url]
игровой автомат book of ra
https://vulkancazino777.ru/10605-igrovye-avtomaty-igrat-illjuzionist.ht… игровые автоматы играть иллюзионист
а

Als antwoord op door Pascal Mortier (niet gecontroleerd)

[url=https://vylkancasino.ru/22075-igrovye-avtomaty-igrat-besplatno-i-bez-re… автоматы играть бесплатно и без регистрации новые игры братва[/url]
игровые автоматы играть бесплатно и без регистрации онлайн 777
https://vulkancazino777.ru/94696-bezumnaja-obezjana-igrat-avtomaty.html безумная обезьяна играть автоматы
а

Als antwoord op door Pascal Mortier (niet gecontroleerd)

[url=https://vulkankazino777.ru/57133-igrovye-avtomaty-dzhekpot-igrat.html]и… автоматы джекпот играть[/url]
игровые автоматы крейзи манки 2 играть бесплатно
https://vylkancasino.ru/56690-igrovoj-avtomat-nashvill-7-s.html игровой автомат нашвилл 7 s
а

Als antwoord op door Pascal Mortier (niet gecontroleerd)

[url=https://cazinovulkan777.ru/29775-igrovye-avtomaty-igrat-onlajn-besplatn… автоматы играть онлайн бесплатно без регистрации вулкан[/url]
ешки без регистрации бесплатно
https://vulkancazino777.ru/39129-igrat-kazino-evropejskaja-ruletka-besp… играть казино европейская рулетка бесплатно
а

Als antwoord op door Pascal Mortier (niet gecontroleerd)

[url=https://cazinovulkan777.ru/67694-igrovoj-slot-avtomat-ultra-hot.html]иг… слот автомат ultra hot[/url]
игровые автоматы азартные игры казино онлайн
https://vylkancasino.ru/88811-igrovoj-avtomat-fruit-cocktail-besplatno… игровой автомат fruit cocktail бесплатно
а

Als antwoord op door Pascal Mortier (niet gecontroleerd)

[url=https://vulkankazino777.ru/37808-igrovoj-avtomat-rusalka.html]игровой автомат русалка[/url]
игровые автоматы книжка без регистрации
https://vulkankazino777.ru/20867-igrovye-avtomaty-onlajn-besplatno-i-na… игровые автоматы онлайн бесплатно и на деньги
а

Als antwoord op door Pascal Mortier (niet gecontroleerd)

[url=https://cazinovulkan777.ru/50181-igrovoj-avtomat-book-of-ra-kak-vyigrat… автомат book of ra как выиграть[/url]
игровой автомат gladiators
https://casinovylkan.ru/21763-igrovye-avtomaty-besplatno-bez-registraci… игровые автоматы бесплатно без регистрации 777
а

Als antwoord op door Pascal Mortier (niet gecontroleerd)